FÖRELÄSNINGAR UNDER SENIORDAGEN 2018!

Föreläsningarna hittar du i föreläsningstältet mitt i utställningen på Seniordagen
Med reservation för ändringar!

10:00    Till generationen Vin som upptäckte vin i Sverige
Dryckesexpert Nadja Karlsson från Spritmuseum pratar mat- och dryckeshistoria tillsammans med Still Active. Vi får chansen att höra om vin i Sverige och vilka vintrender vi har sett sedan vinet kom till stan. Hur är Sverige som vinnation, och hur användes egentligen motboken? Hos Still Active kan du boka både provningar och entrébiljetter till Spritmuseum!

10:30    Islands pärlor
Inspiration till upplevelserika resor i ett magiskt land!
Föredragshållare Dísa Jóhannsdóttir, Grönlandsresor

11:00    Tips och råd om balans och artros! 
Leg. Fysioterapeut Katja Lundqvist, specialist inom ortopedi, jobbar på Camp Pros enhet Neurocampus. Hon håller ett föredrag som ger dig tips och enkla praktiska övningar för att förbättra balans och gångteknik. Hon kommer även att informera om sjukdomen artros och hur du kan jobba med kroppen för att minimera effekterna av artrosbesvären.

11:30    Min berättelse
Alla har en livshistoria att berätta, Runö folkhögskola berättar om sin kurs min berättelse.  På kursen får du lära dig olika skrivtekniker och hur du ska hantera bilder digital. Det kan handla om att skanna in äldre fotografier, hantera bilder som du redan har på datorn och redigera bilder. 

11:45   Uppe och kissar på natten? Svårt att tömma                                 blåsan? Irriterande efterdropp?

Många män besväras av frekventa trängningar såväl dag som natt, svårigheter att kissa med en känsla av ofullständig blåstömning samt irriterande efterdropp. Ofta beror probl-emen på en förstorad och inflammerad prostata. 
en Tinebo, VD på Cernelle, kommer att berätta om olika behandlingsalternativ vid godartade prostatabesvär och hur Cernitol Novum, ett växtbaserad läkemedel, kan hjälpa dig bli vän med Prostatan igen.

12:00    Träna!! För livet, ett godare gladare liv som senior!

Numera kan vi nästan dagligdags läsa om träning och vilka positiva effekter det har på den seniora kroppen, forskningen visar framförallt att styrketräning ger goda effekter på vår hälsa på alla plan: fysiskt, mentalt och medicinsk!
Kristoffer Sjöberg, VD på Activage, ett företag som fokuserar på seniorträning till 100%, ger sin syn på saken. 
En intressant föreläsning om hur du kan förändra din vardag!

12:30    Hur vill vi utveckla hemtjänsten i Stockholms stad?
Torun Boucher (v) ordförande i äldrenämnden och Dennis Wedin, moderaternas gruppledare i äldrenämnden, diskuterar denna fråga under ledning av Monica Ulfhielm, ordförande i SPF Seniorerna, Stockholmsdistriktet.
 

13:00    Vi jubilerar – 1,6 miljonerklubben fyller 20 år.
Låt hjärtat vara med! Ta hand om ditt hjärta och din hjärna. Alexandra Charles Ordförande och grundare av 1,6 miljonerklubben kåserar och inspirerar.

13:30    Odla och njut - här, där och tillsammans! 
Odling till nytta och nöje är ett stimulerande intresse genom hela livet.  Glädjen i den minsta grodden, doften av en blomma och smaken av egen skörd vill man inte missa. 
Men det gäller att anpassa odlingen efter sina egna förutsättningar. Få tips, råd och inspiration av trädgårds- rådgivare Lise-Lotte Björkman, Riksförbundet Svensk Trädgård

14:00    Hälsa genom inspirerande möten
Seniorporten bjuder på en sketch om vikten av möten, en hälsofaktor som är rentav är livsviktig. Att få prata, skratta byta idéer och erfarenheter börjar bli en bristvara i dagens samhälle vi vill hjälpa till att motverka detta. Vår aktivitet börjas och avslutas med en trevlig kontakt med varandra.
 
Kom och dela glädje i mötet med varandra.

14:30    Knip för ökad hälsa, ja tack men hur?
Om du lider av inkontinensproblem så är du inte ensam. Man beräknar att upp emot var tredje kvinna i Sverige har en försvagad bäckenbottenmuskulatur som ofta påverkar livskvaliteten. Lyssna på Pistills KNIP expert Karolina Ersson som berättar hur du kan träna upp din bäckenmuskulatur som leder till ökad hälsa och livskvalitet.

15:00    Livskvalitet hela livet!
Charlotta Huldt berättar om hur vi människor kan ta till vara på våra liv och göra det bästa möjliga genom att ta hand om och stötta forskning kring vår hälsa samt bejaka vår lust med hjälp av kultur, god mat, resor och vänner. 
Besökarna kommer även att få prova på operafitness under föreläsningen.

15:30    Leva livet hela livet - politik för årsrika
 I Sverige har vi en skev syn på ålder.  Barbro Westerholm berättar varför alla människor är en tillgång, oavsett ålder. Barbro talar om varför hon vill använda ordet årsrika istället för ordet äldre. Hon kommer också att berätta varför bostadsbidraget behöver höjas och vad mer som behövs för att alla ska få leva livet hela livet.  
Barbro Westerholm är tidigare ordförande i SPF och chef på Socialstyrelsen och numera riksdagsledamot för Liberalerna.

16:00    Albanien, Makedonien och övriga Balkan samt                            vinresor.
Iventus berättar om sina resor till Albanien, Kosovo, Makedonien, Moldavien, Montenegro, Bosnien & Hercegovina och Georgien.

16:30    Sydamerikas höjdpunkter
Denna övergripande resa tar dig till ett Sydamerika i koncentrat. Resan bjuder på vacker natur och huvudpunkter som visar inkafolkets kultur, b.l.a ett av dem nya underverken Machu Picchu.
Tag Along berättar om denna resa och mycket mer om Sydamerika, men framförallt får ni se fantastiska bilder från denna vackra kontinent.