FÖRELÄSNINGAR UNDER SENIORDAGEN 2019!

Föreläsningarna hittar du i föreläsningstältet mitt i utställningen på Seniordagen.
NYHET! I år kommer det att finnas en hörslinga inne i föreläsningstältet!
Med reservation för ändringar!

10:30-10:45   Är du anhörig till någon med bröstcancer eller är du själv drabbad?
Allt fokus ligger på den som blivit sjuk och ibland så hamnar de närmast anhöriga i skymundan. Vi vet att både den sjuke och den anhörige behöver mycket stöd, fast på olika sätt.            

10:45-11:00   Kemer Dansfestival – umgås, dansa och ha kul med likasinnade
Turkietresor anordnar varje år populära Kemer dansfestival med flera hundra deltagare från Sverige, Norge, Danmark och Finland. Är du van dansare eller nybörjare och vill lära dig tango, kizomba, swing, seniordans eller varför inte magdans? Ta på dig dansskorna och följ med till Kemer Dansfestival i oktober!

11:00-11:15   Utveckla dig själv och din omvärld i PRO
Pensionärernas riksorganisation, PRO är en av landets största folkrörelser. Vi skapar gemenskap genom aktiviteter i våra hundratals föreningar. PRO arbetar också hårt för att förbättra villkoren för äldre. Vill du skapa en bättre framtid för äldre i samhället? Var med och påverka genom PRO.

11:15-11:30   Ett enkelt sätt att tjäna en förmögenhet
Mats Hedenby från Trädgårdsmakeover talar om det gömda rummet och dess värde, speciellt inför en försäljning. Mats presenterar undersökningar om hur mycket en välskött trädgård är värd

11:30-12:00   Möt Leffe the Moose Man – mannen som simmar med älgar
Efter att ha försökt räddat en älgkalv som miste sin mor i en trafikolycka väcktes drömmen om att starta en älgpark. Idag har Leffe Lindh 13 älgar på sin gård i Heby och besöksantalet ökar för varje år. Missa inte en underhållande föreläsning om Leffes liv och skogarnas konung.

12:00-12:30   Vad i hela friden har en bokcirkel och styrketräning gemensamt?
-jo, ett riktigt bra gym är så mycket mer än bara träning!

 Activage tränare Karin Kullberg ger er en inspirerande föreläsning kring hur medlemmarna hos oss tränar kropp, knopp, själ och hjärta. För vi vet att ett hälsosamt välmående betyder att vi arbetar med hela kroppen!

12:30-13:00   Hur vill vi kunna åldras i Stockholm?
Vilka förändringar kan vi förvänta oss under den kommande mandatperioden? Monica Ulfhielm, distiktsordförande intervjuar Erik Slottner (kd) nytt äldreborgarråd och Clara Lindblom (v) f.d. äldreborgarråd i Stockholm.
SPF Seniorerna Stockholmsdistriktet

13:00-13:30   Det är aldrig för sent att ge upp!
Anna-Lena Brundin blandar djupaste allvar med grundaste trams och skojar friskt om hur det är att åldras med allt vad det innebär. Åldersnojor, äktenskap, klimakteriet och om vad som är lycka i livet.

13:30-14:00   Släktforskning – en spännande resa till Din egen historia
Dramatiska händelser och ruskiga historier döljs i arkiven men
oftast finner man vanliga människor och brottstycken ur deras liv.
Ulf Berggren från StorStockholms Genealogiska Förening, med 40 års
erfarenhet av släktforskning, berättar om hur man kan släktforska idag
och hur föreningen kan hjälpa Dig med Din släktforskning.

14:00-14:30   Peru med tillval Galapagos
Peru var en gång hjärtat i det mäktiga Inkariket och idag bär landet det arkeologiska arvet högt. Störst och mest känd bland landets många sevärdheter är utan tvekan inkastaden Machu Picchu. Ni kommer att få se vackra bilder och höra mer om både Peru och Galapagos, men även om övriga Sydamerika.

14:30-15:00   Mer än bara dans!
Svenska Dansbandsveckan i Malung bjuder på ett annorlunda och roligt framförande – som du måste uppleva! Det är årets roligaste vecka med nonstop dans, underhållning, roliga upptåg och mycket mycket mera. Kom och lyssna så berättar vi mer om fenomenet Dansbandsveckan i Malung.

15:00-15:30   Hur mycket behöver vi träna för att nå hälsoeffekt på hjärta och artrosleder?
Hur mycket behöver man motionera för att nå effekt hör hälsan? Räcker det med promenader? Hur ofta? Hur mycket? Skall man belasta kroppen (hjärta, leder) för att nå hälsoeffekt? Överläkaren och ortopeden Marjut Sohlman Carlström reder ut begreppen och förklarar vad som krävs.

15:30-16:00   Knip för ökad hälsa, ja tack men hur? 
Om du lider av inkontinensproblem så är du inte ensam. Karolina Ersson berättar hur du kan träna upp din bäckenmuskulatur för ökad hälsa och livskvalitet

16:00-16:15   Skinnarspelet – en unik & underhållande sommarmusikal i Malung
På Orrskogen Folkets park hittar du scenen Brusgården. Vid midsommartid spelas musikalen Skinnarspelet som är en variant på ”Så tuktas en argbigga” i gammal Dalamiljö och tar med publiken på en underhållande och oförglömlig teaterupplevelse.
Texten är skriven av Rune Lindström och musiken av bl.a Jan Johansson. Hör en av spelets ansvariga berätta om allt som annat värt att veta om denna unika pärla.

16:15-16:30   Aktiva seniorresor - för dig som är nyfiken och vill bli starkare
Springtime erbjuder resor för dig som gillar att röra på dig, vill komma igång med träningen eller vill motionera mera, träffa människor, uppleva gemenskap och se nya platser. Stor vikt läggs vid aktiva upplevelser där träningsmoment och kultur ingår i en härlig gemenskap.

16:30-17:00   Upplev Hurtigruten – en kryssningsklassiker längs norska kusten!
Res med Hurtigruten mellan Bergen och Kirkenes året om, varje årstid har sin charm! Följ med på olika spännande utflykter längs vägen! Ombord kan du njuta av lugnet och den goda lokala maten i en avslappnad atmosfär.

Clara Lindholm, fotograf: Malcolm Jacobson
Clara Lindholm, fotograf: Malcolm Jacobson